D.Consulta
jul. 26th, 2011 by alternativa
“Sembla que quan una planta o un animal es pot convertir en diners, l’ésser humà s’oblida dels seus principis … La llagosta, els peixos i la tortuga, perquè estan disposats al mar? Per satisfer la nostra subsistència o la nostra ambició? “
Poble Kuna
Durant l’última dècada el nombre i la intensitat dels conflictes socioambientals a Amèrica Llatina, així com a gran part d’Àsia i Àfrica, han augmentat considerablement. Si bé les causes d’aquests conflictes són diverses, molts d’ells estan relacionats amb l’ús i explotació dels recursos naturals, on entren en tensió, d’una banda l’interès dels Estats de promoure un model de desenvolupament econòmic a través de l’explotació de recursos naturals i de l’altra, els drets reconeguts en tractats internacionals que molts dels Estats, especialment entre els Estats llatinoamericans, han assumit sobiranament com d’obligat compliment.
Molts dels actuals conflictes es troben en territoris indígenes, essent aquests territoris esencials per a la supervivència de les comunitats indígenes. L’entrada d’empreses extractives als territoris indígenes i l’explotació dels seus recursos naturals, està posant en perill la relació dels pobles indígenes amb l’entorn, obligant-los a desplaçar-se dels seus territoris i condicionant la seva existència com a poble. Davant d’aquesta situació, els pobles indígenes reclamen als Estats l’aplicació de processos de consulta que respectin el consentiment lliure, previ i informat. Dret reconegut tant al Conveni 169 de la Organització Internacional del Treball (OIT) com a la Declaració sobre els Drets dels Pobles Indígenes de les Nacions Unides.
Important es apuntar que el dret de consulta prèvia s’ha de situar necessàriament a l’escenari més general dels drets polítics reconeguts per la Declaració i, entre ells, el dret de lliure determinació. El conjunt de drets polítics, i entre ells el dret a la consulta prèvia de les comunitats, pobles i nacions indígenes, s’han d’entendre sota l’objectiu d’una reformulació dels espais institucionals de presa de decisions, caracteritzats fins al moment per l’omissió, quan no directa exclusió dels pobles indígenes. Més concretament, la Declaració consagra el dret a participar plenament, si ho desitgen, en la vida política, econòmica, social i cultural de l’Estat per mitjà dels seus representants, i especialment en tot procés que porti a l’adopció de decisions que afectin els seus drets; i exigeix a l’Estat que celebri consultes i cooperi “de bona fe amb els pobles indígenes interessats per mitjà de les seves institucions representatives abans d’adoptar i aplicar mesures legislatives i administratives que els afectin, per obtenir el seu consentiment lliure, previ i informat”. En conclusió, la Declaració situa les bases d’una reformulació de les relacions entre els Estats, les societats dominants i els pobles indígenes. L’objectiu dels drets polítics i del dret a la consulta prèvia, lliure i informada, per tant, es centra en la consolidació de les formes autònomes de govern i control territorial. No busquen l’aïllament, sinó un replantejament del patró de les relacions entre les poblacions indígenes i els Estats els quals les acullen.
Dret de consulta, o dret de veto de les poblacions indígenes?
Fins a l’actualitat, el debat s’ha centrat en si, a partir de l’article 19 de la Declaració, els pobles indígenes gaudeixen o no d’un dret de veto que podria ser utilitzat en front de plans de desenvolupament contraris a la seva voluntat. Amb una consulta ràpida de la Declaració, un pot ràpidament percebre que aquesta no configura, de manera directa, el dret de consulta com a dret de veto. L’objectiu final que busca la Declaració sota els principis de consulta i consentiment, és el de promoure l’entesa mútua i el consens en la presa de decisions. Es a dir, el que es busca prevenir es la imposició d’una part sobre l’altra. Busca prevenir la imposició de les decisions de l’Estat per sobre de la voluntat de les poblacions indígenes, però tampoc no busca el contrari. Ara bé, si es constata la continuïtat de l’exclusió dels pobles indígenes dels processos de presa de decisions dels Estats, o es constata que aquest no ha actuat ni cooperat de bona fe amb els pobles indígenes, i sempre mitjançant les seves institucions representatives pròpies, sota els Drets que reconeix la Declaració, s’entÉn que s’ha de reivindicar el dret de consulta com a dret que legitima l’oposició a la imposició de decisions estatals, especialment en aquells casos en els quals es posessin en perill els seus drets més elementals o la seva pròpia pervivència com a pobles.
Llavors, en el supòsit que l’Estat respectés les exigències del procediment de consulta a què fa referència l’article 19, i tot hi així el poble afectat es negués a prestar el seu consentiment, podria l’Estat acabar imposant la seva decisió? Segons els experts, no pot donar-se una resposta tancada. No obstant, des d’un punt de vista jurídic, la Cort Interamericana de Drets Humans ja reconeix el dret de veto en aquells casos on es pugui arribar a posar en perill de manera substancial el benestar físic o cultural bàsic de la comunitat indígena, fent especial referència als articles 10 i 29.2 de la Declaració sobre els Drets Indígenes de les Nacions Unides. Els articles 10 i 29.2 reconeixen el dret a l’“impediment del trasllat de pobles indígenes de les seves terres o territoris” i “impediment de l’emmagatzemament i eliminació de material perillosos a les terres o territoris dels pobles indígenes sense el seu consentiment lliure, previ i informat”. En el cas que cap Estat llatinoamericà no arribés a un acord sobre el trasllat de pobles indígenes del seu territori, o sobre l’emmagatzematge de materials perillosos a les seves terres, els pobles indígenes afectats tindrien dret a veto si es demostrés que s’està posant en perill el benestar físic o cultural de la comunitat.
-
Dret a la participació política
Article 5. “Els pobles indígenes tenen dret a conservar i reforçar les seves institucions polítiques i jurídiques”
Article 18. “Els pobles indígenes tenen dret a participar en l’adopció de decisions en les qüestions que afectin els seus drets, mitjançant els representants que ells mateixos hagin elegit de conformitat amb els seus procediments, i també a mantenir i desenvolupar les seves institucions per prendre decisions”
-
Dret a la consulta lliure, previa i informada
Article 19. “Els Estats faran consultes i cooperaran de bona fe amb els pobles indígenes interessats per mitjà de les seves institucions representatives abans d’adoptar i aplicar mesures legislatives o administratives que els afectin, a fi d’obtenir el seu consentiment lliure, previ i informat”
-
Dret al no desplaçament imposat
Els Estats no han de violar el dret de propietat dels territoris indígenes per treure’ls dels seus espais de vida i atorgar a les empreses extractives transnacionals, o realitzar megaprojectes estatals. En el cas d’una expropiació, aquesta ha de ser feta en acord i amb el consentiment de la comunitat, i compensada econòmicament i/o amb el lliurament de territoris amb les mateixes condicions, sense manipulació ni enganys a la comunitat.
Article 10.“Els pobles indígenes no seran desplaçats per la força de les seves terres o territoris. No es procedirà a cap trasllat sense el consentiment lliure, previ i informat dels pobles indígenes interessats, ni sense un acord previ sobre una indemnització justa i equitativa i, sempre que sigui possible, l’opció del retorn”
-
Dret al no enmagatzematge de materials perillosos
Article 29.2 “Els Estats adoptaran mesures eficaces per garantir que no s’emmagatzemin ni eliminin materials perillosos a les terres o territoris dels pobles indígenes sense el seu consentiment lliure, previ i informat”
“Pareciera que cuando una planta o un animal se puede convertir en dinero, el ser humano se olvida de sus principios… La langosta, los peces y la tortuga, ¿para que están dispuestos en el mar? ¿para satisfacer nuestra subsistencia o nuestra ambicion?”
Pueblo Kuna
Durante la última década el número y la intensidad de los conflictos socioambientales en América Latina, así como en gran parte de Asia y África, han aumentado considerablemente. Si bien las causas de estos conflictos son diversas, muchos de ellos están relacionados con el uso y explotación de los recursos naturales, donde entran en tensión, por un lado el interés de los Estados de promover un modelo de desarrollo económico a través de la explotación de recursos naturales y por otro, los derechos reconocidos en tratados internacionales que muchos de los Estados, especialmente entre los Estados latinoamericanos, han asumido soberanamente como de obligado cumplimiento.
Muchos de los conflictos actuales se encuentran en territorios indígenas, esenciales para la supervivencia de las comunidades indígenas. La entrada de empresas extractivas en sus territorios, y la explotación de sus recursos naturales, están poniendo en peligro la relación de los pueblos indígenas con el entorno, obligándolos a desplazarse de sus territorios y condicionando su existencia como pueblo. Ante esta situación, los pueblos indígenas reclaman a los Estados la aplicación de un proceso de consulta que respete el consentimiento libre, previo e informado. Derecho reconocido tanto en el Convenio 169 de la Organización Internacional del Trabajo (OIT), como en la Declaración sobre los Derechos de los Pueblos Indígenas de las Naciones Unidas.
Importante es resaltar que el derecho de consulta previa debe situarse necesariamente en el escenario más general de los derechos políticos reconocidos por la Declaración y, entre ellos, el derecho de libre determinación. El conjunto de derechos políticos, y entre ellos el derecho a la libre determinación y a la consulta previa de las comunidades, pueblos y naciones indígenas, se ha de entender bajo el objetivo de una reformulación de los espacios institucionales de toma de decisiones, caracterizados hasta el momento por la omisión, cuando no directa exclusión, de los pueblos indígenas. Más concretamente, la Declaración consagra el derecho a participar plenamente, si lo desean, en la vida política, económica, social y cultural del Estado a través de sus representantes, y especialmente en todo proceso que lleve a la adopción de decisiones que afecten a sus derechos, y exige al Estado ha celebrar consultas y ha cooperar “de buena fe con los pueblos indígenas interesados por medio de sus instituciones representativas antes de adoptar y aplicar medidas legislativas y administrativas que los afecten, para obtener su consentimiento libre, previo e informado”. En conclusión, la Declaración sitúa las bases de una reformulación de las relaciones entre los Estados, las sociedades dominantes y los pueblos indígenas. Por lo tanto, el objetivo de los derechos políticos, y dentre ellos el derecho a la consulta previa, libre e informada, se centra en la consolidación de las formas autónomas de gobierno y control territorial. No buscan el aislamiento, sino un replanteamiento del patrón de las relaciones entre las poblaciones indígenas y los Estados que las acogen, otorgando a las primeras unos derechos como herramienta de protección, resistencia i transformación de unas relaciones históricamente basadas en la ignorancia i injusticia social.
¿Derecho de consulta, o derecho de veto de las poblaciones indígenas?
Hasta la actualidad, el debate se ha centrado en si, a partir del artículo 19 de la Declaración, los pueblos indígenas gozan o no de un derecho de veto que podría ser utilizado frente a planes de desarrollo contrarios a su voluntad. Con una consulta de la Declaración, uno puede rápidamente percibir que ésta no configura, de forma directa, el derecho de consulta como derecho de veto. El objetivo final que busca la Declaración bajo los principios de consulta y consentimiento, es el de promover el entendimiento mutuo y el consenso en la toma de decisiones. Es decir, lo que se busca prevenir es la imposición de una parte sobre la otra. Busca prevenir la imposición de las decisiones del Estado por encima de la voluntad de las poblaciones indígenas, pero tampoco busca lo contrario. Ahora bien, si se constata la continuidad de la exclusión de los pueblos indígenas de los procesos de toma de decisiones de los Estados, o se constan que éste no ha actuado ni cooperado de buena fe con los pueblos indígenas, y siempre mediante sus instituciones representativas propias, bajo los Derechos que reconoce la declaración, se entiende que se debe reivindicarse el derecho de consulta como derecho que legitima la oposición a la imposición de decisiones estatales, especialmente en aquellos casos en los que se pusieran en peligro sus derechos más elementales o su propia pervivencia como pueblos.
Entonces, en el supuesto de que el Estado respetar las exigencias del procedimiento de consulta a que se refiere el artículo 19, y todo está así el pueblo afectado se negara a prestar su consentimiento, podría el Estado acabar imponiendo su decisión? Según los expertos, no puede darse una respuesta cerrada. Sin embargo, desde un punto de vista jurídico, la Corte Interamericana de Derechos Humanos ya reco el derecho de veto en aquellos casos donde se pueda llegar a poner en peligro de manera sustancial el bienestar físico o cultural básico de la comunidad indígena, haciendoespecial referencia a los artículos 10 y 29.2 de la Declaración sobre los Derechos Indígenas de las Naciones Unidas. Los artículos 10 y 29.2 reconocen el derecho al “impedimento del traslado de pueblos indígenas de sus tierras o territorios” y “impedimento del almacenamiento ni eliminación de material peligrosos en las tierras o territorios de los pueblos indígenas sin su consentimiento libre, previo e informado “.En caso de que ningún Estado latinoamericanas no llegara a un acuerdo sobre el traslado de pueblos indígenas de su territorio, o sobre el almacenamiento de materiales peligrosos en sus tierras, los pueblos indígenas afectados tendrían derecho a veto si se demostrara que se está poniendo en peligro el bienestar físico o cultural de la comunidad.
Derecho a la participación política
Artículo 5. “Los pueblos indígenas tienen derecho a conservar y reforzar sus instituciones políticas, jurídicas”
Artículo 18. “Los pueblos indígenas tienen derecho a participar en la adopción de decisiones en las cuestiones que afecten a sus derechos, mediante los representantes que ellos mismos hayan elegido de conformidad con sus procedimientos, así como a mantener y desarrollar sus instituciones para tomar decisiones”
-
Derecho a la consulta libre, previa e informada
Artículo 19. “Los Estados Farabi consultas y cooperarán de buena fe con los pueblos indígenas interesados por medio de sus instituciones representativas antes de adoptar y aplicar medidas legislativas o administrativas que los afecten, a fin de obtener su consentimiento libre, previo e informado”
-
Derecho al no desplazamiento impuesto
Los Estados no deben violar el derecho de propiedad de los territorios indígenas para sacarlos de sus espacios de vida y otorgar a las empresas extractivas transnacionales, o realizar megaproyectos estatales.En el caso de una expropiación, ésta debe ser hecha en acuerdo y con el consentimiento de la comunidad, y compensada económicamente y / o con la entrega de territorios con las mismas condiciones, sin manipulación ni engaños a la comunidad.
Artículo 10. “Los pueblos indígenas no serán desplazados por la fuerza de sus tierras o territorios. No se procederá a ningún traslado sin el consentimiento libre, previo e informado de los pueblos indígenas interesados, ni sin un acuerdo previo sobre una indemnización justa y equitativa y, siempre que sea posible, la opción del regreso “
-
Derecho al no almacenamiento de materiales peligrosos
Artículo 29.2. “Los Estados adoptarán medidas eficaces para garantizar que no se almacenen ni eliminen materiales peligrosos en las tierras o territorios de los pueblos indígenas sin su consentimiento libre, previo e informado”