Recordes “La travesía de Chumpi”, i la lluita del poble Achuar? ¿Recuerdas “La travesía de Chumpi” y la lucha del pueblo Achuar?
Dimecres, 19 de setembre de 2012 por alternativa
Amazonia peruana:
El Poble Achuar protagonitza una nova victòria
front a l’explotació petroliera del seu territori.
El líder achuar Kukush Wasum, ens explicava arrel de la seva participació a la Mostra de Cinema Indígena de Barcelona el passat novembre 2011, la lluita incansable del poble Achuar per a defensar el seu territori, llar del seu futur. El documental “La travesía de Chumpi”, de Fernando Valdivia, ens mostrava amb vitalitat la cultura achuar i la bellesa del seu territori.
Els darrers anys, les energies d’aquest poble han anat encaminades a capgirar la situació que l’empresa canadenca petroliera Talisman Energy (TLM) els hi volia imposar, per sobre dels drets que tenen reconeguts internacionalment.
L’empresa va anunciar el passat 13 de setembre la seva decisió de cessar les activitats d’exploració petroliera a l’Amazònia peruana i la seva sortida del país després de la finalització de les operacions comercials en curs.
Talisman és la cinquena companyia petroliera que es retira de la concessió petroliera anomenada Bloc 64, que ocupa la totalitat del territori achuar del riu Pastaza (amazonia peruana septentrional). Té activitat al Perú des de 2004 i ha estat focus d’atenció de nombrosos grups de drets humans i de defensa dels drets dels Pobles Indígenes i mediambientals, ja que opera sense el consentiment del poble achuar.
Segons informa Gregor McLennan, d’Amazon Watch “Talisman ha hagut de fer front al que els achuar els va dir quan es va invertir per primera vegada en el Lot 64: “L’empresa no pot perforar sense el consentiment del poble achuar”. La sortida de Talisman envia un missatge clar a la indústria petroliera: trepitjar els drets indígenes a la pressa per explotar les reserves petrolieres marginals a la selva amazònica no és una opció”.
D’altra banda, el president de la Federació Nacional Achuar del Perú (FENAP), Peas Peas Ayui, expressava: “Hem lluitat llarg i dur contra la perforació de Talisman al nostre territori a causa dels impactes ambientals i socials negatius que hem vist que l’extracció de petroli provoca a tot el món”. “Ara que Talisman se’n va, podrem centrar-nos en assolir la nostra pròpia visió de desenvolupament i deixar un territori sa per a les generacions futures”.
Malgrat l’afirmació de Talisman d’aconseguir el suport local de les comunitats i la signatura d’acords de bon veïnatge amb 66 comunitats riu avall de les seves operacions, l’empresa mai va tenir el consentiment de la majoria de les comunitats que viuen al Bloc 64.
“Nosaltres som els propietaris i els pobles originaris d’aquesta terra”, expressa Peas Peas Ayui. “Cap persona o empresa aliena pot entrar al nostre territori per la força, sense consulta i sense preguntar. Hem estat lluitant contra l’explotació petroliera al nostre país des de fa 17 anys i mantenim la mateixa visió de protegir el nostre territori i els recursos per a les generacions futures. Aquest és un missatge clar a tots la indústria del petroli, la mineria i la fusta: mai oferirem la nostra riquesa natural perquè puguin extreure els nostres recursos i contaminar la nostra terra “.
El bloc 64 és només un dels nombrosos esforços per extreure petroli de les capçaleres de l’Amazonia al nord del Perú i sud de l’Equador, on habiten diversos pobles indígenes, entre ells pobles en situació d’aïllament voluntari. L’Anglo-francesa Perenco ha rebut recentment una llicència de producció per operar al Bloc 67 al Perú malgrat una demanda legal en contra per la perforació en territori de pobles aïllats. El mateix ha succeït amb l’espanyola Repsol al Bloc 39; cas que ha estat demandat davant la Comissió Interamericana de Drets Humans. ConocoPhilliips s’ha enfrontat a protestes massives a Iquitos, Perú, pels seus plans de perforar pous en una àrea protegida a la conca del riu Nanay a l’est del Bloc 64. A l’Equador, el govern preveu subhastar nous blocs de petroli a la frontera amb Perú malgrat una forta oposició indígena.
Mentrestant, la comunitat Kichwa de Sarayaku, guanyà recentment el cas portat a la Cort Interamericana de Drets Humans contra el Govern d’Equador per a la signatura d’un contracte petrolier sense el seu consentiment ni consulta.
Article basat en la notícia d’Amazon Watch.
Amazonía peruana:
El Pueblo Achuar protagoniza una nueva victoria
frente a la explotación petrolera de su territorio.
El líder achuar Kukush Wasum, nos explicaba a raíz de su participación en la Muestra de Cine Indígena de Barcelona el pasado noviembre de 2011, la lucha incansable del pueblo Achuar para defender su territorio, hogar de su futuro. El documental “La travesía de Chumpi”, de Fernando Valdivia, nos mostraba con vitalidad la cultura achuar y la belleza de su territorio.
En los últimos años, las energías de este pueblo han ido encaminadas a cambiar la situación que la empresa canadiense petrolera Talisman Energy (TLM) les quería imponer, por encima de los derechos que tienen reconocidos internacionalmente.
La empresa anunció el pasado 13 de septiembre su decisión de cesar las actividades de exploración petrolera en la Amazonía peruana y su salida del país tras la finalización de las operaciones comerciales en curso.
Talisman es la quinta compañía petrolera que se retira de la concesión petrolera denominada Bloque 64, que ocupa la totalidad del territorio achuar del río Pastaza (amazonía peruana septentrional). Tiene actividad en Perú desde 2004 y ha sido foco de atención de numerosos grupos de derechos humanos y de defensa de los derechos de los Pueblos Indígenas y medioambientales, ya que opera sin el consentimiento del pueblo achuar.
Según informa Gregor McLennan, de Amazon Watch “Talisman ha tenido que hacer frente a lo que los achuar les dijo cuando se invirtió por primera vez en el Lote 64: “La empresa no puede perforar sin el consentimiento del pueblo achuar”. La salida de Talisman envía un mensaje claro a la industria petrolera: pisar los derechos indígenas en la prisa por explotar las reservas petroleras marginales en la selva amazónica no es una opción”.
Por otra parte, el presidente de la Federación Nacional Achuar del Perú (FENAP), Peas Peas Ayui, expresaba: “Hemos luchado largo y duro contra la perforación de Talisman en nuestro territorio debido a los impactos ambientales y sociales negativos que hemos visto que la extracción de petróleo provoca en todo el mundo”. “Ahora que Talisman se va, podremos centrarnos en lograr nuestra propia visión de desarrollo y dejar un territorio sano para las generaciones futuras”.
A pesar de la afirmación de Talisman de conseguir el apoyo local de las comunidades y la firma de acuerdos de buena vecindad con 66 comunidades río abajo de sus operaciones, la empresa nunca tuvo el consentimiento de la mayoría de las comunidades que viven en el Bloque 64.
“Nosotros somos los propietarios y los pueblos originarios de esta tierra”, expresa Peas Peas Ayui. “Ninguna persona o empresa ajena puede entrar en nuestro territorio por la fuerza, sin consulta y sin preguntar. Hemos estado luchando contra la explotación petrolera en nuestro país desde hace 17 años y mantenemos la misma visión de proteger nuestro territorio y los recursos para las generaciones futuras. Este es un mensaje claro a toda la industria del petróleo, la minería y la madera: nunca ofreceremos nuestra riqueza natural para que puedan extraer nuestros recursos y contaminar nuestra tierra”.
El bloque 64 es sólo uno de los numerosos esfuerzos para extraer petróleo de las cabeceras de la Amazonia en el norte del Perú y sur de Ecuador, donde habitan varios pueblos indígenas, entre ellos pueblos en situación de aislamiento voluntario. El Anglo-francesa Perenco ha recibido recientemente una licencia de producción para operar el Bloque 67 en Perú pese a una demanda legal en contra por la perforación en territorio de pueblos aislados. Lo mismo ha sucedido con la española Repsol en el Bloque 39; caso que ha sido demandado ante la Comisión Interamericana de Derechos Humanos. ConocoPhilliips ha enfrentado protestas masivas en Iquitos, Perú, por sus planes de perforar pozos en un área protegida en la cuenca del río Nanayo al este del Bloque 64. En Ecuador, el gobierno prevé subastar nuevos bloques de petróleo en la frontera con Perú a pesar de una fuerte oposición indígena.
Mientras tanto, la comunidad Kichwa de Sarayaku, ganó recientemente el caso llevado a la Corte Interamericana de Derechos Humanos contra el Gobierno de Ecuador para la firma de un contrato petrolero sin su consentimiento ni consulta.
Artículo basado en la noticia de Amazon Watch.