2012: Any Internacional de la Comunicació Indígena2012: Año Internacional de la Comunicación Indígena
Divendres, 1 de Juny de 2012 por alternativa
La decisió de dedicar aquest any a la comunicació indígena es va prendre durant la I Cimera Continental Indígena, que es va celebrar el 2010, on es demandà als governs nacionals i a organismes internacionals que incloguin aquesta commemoració a les seves agendes polítiques i de pressupostos. Durant aquest any es duran a terme diversos fòrums i tallers per visualitzar la problemàtica dels pobles originaris en el tema de la comunicació.
Això significa en primer terme, reconèixer en el marc de les lleis nacionals el dret dels pobles indígenes a la comunicació i a la informació. Excepte Bolívia que en la seva nova reforma legislativa va concedir als pobles indígenes d’aquest país el 14% de l’espectre radioelèctric i la llei de mitjans audiovisuals a l’Argentina, o els avenços a l’Equador, la resta dels països del que avui coneixem com Amèrica, manca de legislació per al reconeixement d’aquest dret.
Cal visibilitzar en el context dels diferents països del continent Abya Yala, no solament la poca atenció que s’atorga al respecte dels drets dels pobles indígenes, drets fonamentals sobre el territori, la consulta prèvia per a l’explotació dels recursos naturals com l’aigua, boscos, construcció de preses, atorgament de concessions mineres, etc., i de forma molt específica el dret a la comunicació i a la informació, sinó la importància mateixa de la comunicació indígena.
Els mitjans indígenes han d’esdevenir una eina per difondre problemes, violació de drets i atropellaments als pobles indígenes, però també per afavorir la comunicació entre pobles sobre projectes i programes de vida reeixits, sostenibles, i cuidadors del medi. Es necessita convertir la comunicació de mort en comunicació de vida. Aquest és un dels reptes i a això es dedicaran els esforços, la creativitat i la capacitat dels comunicadors indígenes.
S’ha d’avançar en l’enfortiment de la comunicació indígena en cadascuna de les regions. Avançar pas a pas, donant suport, construint i enfortint el talent humà, les produccions en els seus diferents gèneres. Tractar d’avançar en la formació de comunicadors indígenes per potenciar les seves capacitats de treball.
FONT: Servicios de Comunicación Intercultural Servindi
La decisión de dedicar este año a la comunicación indígena se tomó durante la I Cumbre Continental Indígena, que se celebró en 2010, de tal manera que se demandó a los gobiernos nacionales y a organismos internacionales que incluyan esta conmemoración en sus agendas políticas y presupuestales. Durante este año se llevarán a cabo diversos foros y talleres para visualizar la problemática de los pueblos originarios en el tema de la comunicación.
Esto significa en primer término, reconocer en el marco de las leyes nacionales el derecho de los pueblos indígenas a la comunicación y a la información. Excepto Bolivia que en su nueva reforma legislativa concedió a los pueblos indígenas de ese país el 14% del espectro radioeléctrico y la ley de medios audiovisuales en Argentina, o los avances en Ecuador, el resto de los países de lo hoy conocido como América, es de una falta de legislación para el reconocimiento de este derecho.
Se necesita visibilizar en el contexto de los diferentes países del continente Abya Yala, no solamente la poca atención que se otorga al respeto de los derechos de los pueblos indígenas, derechos fundamentales sobre el territorio, la consulta previa para la explotación de los recursos naturales como el agua, bosques, construcción de presas, otorgamiento de concesiones mineras, etc., y de forma muy específica el derecho a la comunicación y a la información, sino la importancia misma de la comunicación indígena.
Los medios indígenas tienen que convertirse en una herramienta para difundir problemas, violación de derechos y atropellos a los pueblos indígenas, pero también para la comunicación entre pueblos sobre proyectos y programas de vida exitosos, sustentables, y cuidadores del medio. Necesitamos convertir la comunicación de muerte en comunicación de vida. Este es uno de los retos y a ello dse dedicará esfuerzos, creatividad y la capacidad de los comunicadores indígenas.
Se debe avanzar en el fortalecimiento de la comunicación indígena en cada una de las regiones. Avanzar paso a paso, apoyando construyendo y fortalecimiento del talento humano, las producciones en sus diferentes géneros. También tratar de avanzar en la formación de comunicadores indígenas para potenciar las capacidades de trabajo.
FUENTE: Servicios de Comunicación Intercultural Servindi